طی سرچ های پریشانه و اشتباه، بالاجبار یک بیماری هیجان انگیز براتون کشف کردم، خودم از شدت شوق دارم منفجر می شم خیلی اسم شاعرانه ای داره:
میناماتا
در اوایل ۱۹۵۰ ساکنین محلی ساحل شهر میناماتا در استان کوماموتو در ژاپن متوجه رفتارهای عجیب و غریبی در حیوانات آن منطقه شدند.
گربهها حرکاتی عصبی از خودشان نشان میدادند و بهطور ناگهانی جیغ میکشیدند، پرندگان از آسمان سقوط میکردند و علایم بیماری همچنین در ماهیها و صدفها هم مشاهده شد. مردم محلی نام این بیماری را در ابتدا بیماری رقص گربهها (به ژاپنی: 猫踊り病) نامیده بودند.
علایم این بیماری با مشکلاتی در راه رفتن، سخن گفتن، بینائی، شنوائی، بیحسی اعضای بدن، گرفتگی عضلانی و همچنین ازدست دادن هوشیاری و تعادل در ساکنین این منطقه در سال ۱۹۵۶ شروع شد.
تیم تحقیقاتی دانشگاه کوماموتو دریافت که عامل بیماری میبایست مسمومیت غذائی در اثر فلزات سنگین باشد. نهایتاً پس از مدتی کشف شد که عامل اصلی بیماری میناماتا مصرف مواد غذائی آلوده به جیوه آلی بودهاست.
شرکت چیسو مواد زاید فلزی سنگین را به داخل دریا خالی میکردهاست. هرچند پس از کشف علت بیماری، شرکت چیسو اعلام نمود فیلتری را برای تصفیه فاضلاب صنعتی تعبیه نموده، اما این کارخانه روانه نمودن جیوه سمی به آب دریا را تا سال ۱۹۶۸ میلادی ادامه داد (دوازده سال!!) و تلاش های قربانیان بیماری و مردم محلی در متوقف نمودن روند آلودگی تا آن زمان بی نتیجه ماند. بعدها مشخص گردید فیلتر نصب شده در پاکسازی آب از جیوه آلی بی تأثیر بودهاست.
تا ماه مارس سال ۲۰۰۱، ۲۲۶۵ تن بهطور رسمی به عنوان قربانی بیماری میناماتا تأیید شدهاند. از این تعداد، ۱۷۸۴ نفر جان خود را از دست دادهاند. بیش از ده هزار نفر از شرکت چیسو غرامت مالی دریافت کردهاند، اگر چه آنها به عنوان قربانیان رسمی شناخته نمیشوند. بسیاری از قربانیان بیماری میناماتا در سالهای دور با تبعیض و طرد از جامعه مواجه بودهاند و تا مدت زیادی نیز در دهه شصت میلادی مردم عادی بیماری آنها را واگیردار فرض مینمودهاند. از طرفی وفاداری مردم به شرکت چیسو از آن جهت که همگی به ناچار از کارگران آن کارخانه بودند، بر این سکوت و تبعیض می افزود.
جالبه که بدونید، سال گذشته (2020) یک فیلم با اقتباس از رنج هایی که از طریق الودگی زیست محیطی کارخانه چیسو بر مردم رفته با همین نام میناماتا ساخته شده، و حدس بزنید نقش اولش کیه؟ عمو جانی دپ عزیزم!!!
می بینید دنیا چقد کوچیکه؟ من حتی از وسط سرچ های اشتباهم هم جانی دپ می کشم بیرون! دوست دارم در اولین فرصت ببینمش. خیلی تلخ...
اسم این بیماری تو شیمی سال اول دبیرستان بود؛ نسل قبل این کتاب گنده ها.
که بعدا تو کتاب بزرگه داستانش رو ایرانیزه کرده بودن و ماهی ها تو رودسر مرده بودن!
چه باحال.. تو کتاب هم بوده؟
مگه تو سال چند دبیرستانی بودی ژنرال؟
تا جایی که یادمه ما که نداشتیم.
بزرگ و کوچیک هم واقعیتش متوجه نشدم یعنی چی... فطع کتاب بزرگ بوده؟